Hoggormbitt

Hoggorm er en slangetype med det latinske navnet Vipera berus. Denne slangetypen er den eneste giftige frittlevende slangen i Norge. Det er viktig å vite at hoggormen er fredet som betyr vi har ikke lov til å drepe den. Hvert år blir mange hunder bitt av hoggormen, som oftest skjer dette på våren og sommeren. I denne artikkel kan du lese mer om hoggormbitt og hva du må gjøre dersom hunden din blir bitt.

Hoggorm

Vi kan gjenkjenne hoggormen på dens sikksakkmønster på ryggen, den har et lite hode i forhold til kropp, den kan ikke høre, men oppfatter lyder i form av vibrasjoner. Den kan bli opptil 20-25 år gammel, men gjennomsnittsalderen er 12 år.

Hoggormen liker seg godt i lyng og varme solrike plasser slik som på berg. Normalt så går hoggormen i hi fra september frem til oktober og kommer ut av hiet rundt april-mai litt avhengig av hvor det er i landet. På Vestlandet kan hoggormen komme ut av hiet rundt slutten av februar. Hoggormen føder unger i august-september, den føder egg som klekkes rett før fødsel og ungene er umiddelbart giftige. Det stemmer ikke at hoggorm ungene er mer giftige enn de voksne, dette er bare en myte.

Hvordan vet jeg at min hund har blitt bitt?

I mange tilfeller kan man høre et hyl fra hunden, det er fordi tennene til hoggormen føles som to nålestikk i det de hogger seg gjennom huden. Som oftest er bittene på labbene, rundt snuteområdet og hodet. I noen tilfeller kan man se to små åpning hvor bittet er, det kan være hovent rundt bittområdet og ømt.

Hva gjør jeg om hunden min har blitt bitt?

Du må ringe til nærmeste dyrlege, dersom hunden er av mindre størrelse anbefales det at du bærer hunden ned til bilen for å hindre spredning av giften ved muskulær aktivitet.

Hva er symptomene på hoggormbitt?

Hevelse og ømhet i og rundt bittområdet, denne hevelsen kan øke for hver time som går. Hunden kan virke sløv, du ser akutt halting, gjerne slikking på området den har blitt bitt. Hunden kan oppleve sterke smerter et par dager etter bittet.

hoggormbitt

Hvordan behandler dyrlegen hoggormbitt?

I de fleste tilfellene så legges hunden inn som pasient på klinikken dette er for å hindre at hunden kommer i sjokk ved at blodsirkulasjon og blodtrykk opprettholdes. Det blir gitt steril væske direkte i blodet, noe smertestillende og i en svært sjelden gang blir det gitt antibiotika. Noen ganger er hunden såpass medtatt og bittet såpass alvorlig at den får motgift.

Tiden etter huggormbittet

Det kan gå lang tid før hunden er helt friskmeldt, alt fra noen dager til flere måneder. Hunden skal mosjoneres rolig de første ukene etter bittet. Det er svært viktig at hunden følges opp av dyrlegen flere ganger i etterkant av det første besøket.

Sist, men ikke minst vil jeg bare informere om at vi ikke lenger gir kortison som en rutinemessig behandling. Kortison er ikke en fullegnet behandling av huggormbitt.

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no