Lopper hos hund og katt

Både dyr og mennesker kan bli smittet med lopper. Lopper er små parasitter som suger blod. De har ikke vinger, men har noen lange og kraftige hoppebein. De er bærer av mange sykdommer slik som bendelorm og svartedauden. Det er vanlig at lopper som lever på hunder og katter trives på mennesker.

Litt generelt om lopper

Den vanligste loppen her i skandinavia er Ctenocephalides felis som vi finner hos både katter og hunder. Grunnen til at katteloppe arten er mer vanlig enn hundeart loppen er at den er mer tilpasningsdyktig til forskjellige dyrearter og at den trives veldig godt i tørt innendørsklima.

Loppene er mer vanlig å finne gjennom sommeren, men dersom de er innendørs så lever de der året gjennom.

Klarer jeg å se loppene på hunden eller katten min?

Ja, du kan se dem, de er relativt store parasitter og det mest gjenkjennelige er deres sorte avføring. Loppene kan være mellom 1-3 millimeter store, hunnene er større enn hannene, de er ofte mørkebrune til sorte i fargen, har flat kropp og lange bakbein som gjør at loppene kan hoppe oppimot 30 cm i lengde.

Livssyklus til loppen

Loppen finner sin vert , som en hund eller katt i dette tilfellet , og suger blod. Når den suger blod tilfører den dyret et histamin lignende produkt som er grunnen til at dyret klør så masse.

Loppene parrer seg, etter noen dager legger de eggene sine som er hvite og synlige for oss mennesker. Disse eggene faller av pelsen og legger seg rundt i omgivelsene våre og klekker til larver etter noen dager.

Larvene er lyssky og gjemmer seg hvor det er mørkt, de lever på loppeavføring og utvikler seg etter hvert til en kokong som kan ligge i dvale over lenger tid. Inni denne kokongen utvikler larven seg til en voksen loppe. Den klekker seg ut av kokongen ved å reagere på f.eks vibrasjoner når et pattedyr er i nærheten. Den hopper på ny hund eller katt og livssyklusen er ferdig.

Hvordan vet jeg at hunden eller katten min har lopper?

Du som eier kan se forandringer i huden, det kan være utslett, hårtap etter kløe og tygging i pelsen. Dette ser man som oftest over flanke, rygg, bakdel og hale. Du kan også se loppene krype gjennom pelsen eller det kan være du observerer sort loppe avføring på hunden eller katten din sin hud.

Diagnose

Du kan kjøpe en lusekam på apoteket, gre gjennom pelsen og ha et hvit ark under. Dersom du ser sort loppeavføring så kan du ta denne avføringen på det tykke hvite papiret, dryp en liten dråpe vann over og du ser at fargen skifter til rød-brun. Dette er blodet fra hunden eller katten som er å finne i avføringen til loppene.

De fleste tar med seg dyret sitt til dyrlegen. Dyrlegen tar en prøve av pelsen/huden og ser deretter i mikroskopet sitt. Dyrlegen gjenkjenner i mikroskopet hvilken type loppe hunden eller katten din har. Om det er fuglelopper, rottelopper, pinnsvinlopper eller hunde-kattelopper. Ut fra dette kan dyrlegen velge riktig behandling.

Behandling av lopper hos hund og katt

Dersom dyret ditt har katte-hundelopper så får hunden eller katten din en behandling i form av væske på huden eller en tyggetablett. Denne medisinen hindrer at det klekker nye egg. Du som eier blir informert om hvordan du kan sanere miljøet dyret ditt lever i. I mange tilfeller er det beste du kan gjøre å leie skadedyrs bekjemper til å hjelpe deg.


Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Kilder: